El cicle de webinars titulat “Els Camins Professionals de l’Antropologia” ha proporcionat una guia pràctica sobre la professionalització en antropologia, mostrant la diversitat de camins professionals més enllà de la tradicional acadèmia. Aquest cicle, compost per quatre sessions celebrades durant els mesos d’abril i maig, ha abordat diferents àmbits laborals en els quals els antropòlegs poden desenvolupar les seves carreres.
El primer webinar va obrir el cicle amb l’objectiu general de donar eines als participants per a la professionalització en antropologia de la mà de Pepi Soto i Natàlia Martí. Entre els aspectes clau tractats es van destacar:
- Diversitat de sortides laborals: Es va desmitificar la idea que els antropòlegs només poden treballar en l’acadèmia, mostrant diversos nínxols laborals com la investigació aplicada, la consultoria, el treball en ONGs i el sector privat.
- Aportacions dels antropòlegs: Es va subratllar què poden aportar els antropòlegs amb les seves competències específiques com la capacitat d’anàlisi crítica, l’etnografia i la comprensió profunda de les dinàmiques culturals.
- Estratègies de cerca de feina: Consells sobre com buscar feina, presentar-se a les ofertes i destacar les competències pròpies de la disciplina.
El segon webinar es va centrar en el procés d’accedir a feines dins l’administració pública. Assumpta Eixarch i Isidoro Ruiz van compartir les seves experiències en aquest àmbit, destacant:
- Procés d’accés: Orientacions pràctiques sobre com accedir a l’administració pública i les oportunitats que ofereix per als antropòlegs.
- Contribucions en gestió pública: La rellevància de les competències en antropologia social i cultural per abordar reptes de la gestió pública, com la planificació estratègica de polítiques públiques.
A la tercera sessió es van explorar les estratègies per treballar a l’empresa privada o en entitats del tercer sector social. Mamen Salcedo i Miryam Navarro van compartir les seves perspectives:
- Cerca d’empreses i entitats: Consells sobre com identificar i presentar-se a empreses o entitats que contracten antropòlegs.
- Valor de l’etnografia: Es va destacar com la metodologia etnogràfica recull informació qualitativa valuosa que pot recollir dades més específiques que altres tècniques com les enquestes o els focus groups.
- Habilitats: Navarro va posar en valor la importància de la capacitat d’escolta i la defensa de les especificitats de la disciplina, mentre que Salcedo va insistir en la formació contínua i la capacitat de fer preguntes incòmodes que poden ajudar a les empreses o entitats a avançar.
L’últim webinar es va dedicar a l’emprenedoria en antropologia, amb Rafael Cabeza i Agnès Villamor compartint les seves experiències:
- Procés d’emprenedoria: Orientacions sobre com iniciar un projecte, incloent aspectes administratius i com aconseguir els primers ingressos.
- Incorporació del bagatge personal: La importància d’incorporar les pròpies experiències i coneixements personals en nous projectes.
El cicle de webinars “Els Camins Professionals de l’Antropologia” ha estat un recurs valuós per ampliar la visió sobre les múltiples sortides laborals disponibles per als antropòlegs. A través de l’experiència i consells dels ponents, s’ha demostrat que la formació en antropologia ofereix un ampli ventall d’oportunitats més enllà de l’acadèmia, en àmbits com l’administració pública, el sector privat, el tercer sector i l’emprenedoria. Aquest cicle ha contribuït en un dels objectius principals de l’ACPA, que és el foment de la xarxa entre professionals, d’una comunitat professional cada cop més forta i interconnectada