Prop d’un centenar de persones van participar aquest passat cap de setmana en el primer Fòrum de Diàleg Professional de l’Antropologia, organitzat per l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA). Des de l’ACPA valorem molt positivament el resultat d’aquesta primera edició, celebrada a la seu de l’Escola de l’Administració Pública de Catalunya (EAPC), coorganitzadora de l’event. No només pel volum de participants, sinó sobretot per l’alt nivell del debat i de les aportacions que s’hi van donar, així com el clima d’entusiasme i implicació per part de tots els presents. En aquest sentit, entenem que el Fòrum va servir per constatar la necessitat d’una convocatòria d’aquest estil, que servís per a reivindicar el paper dels antropòlegs i antropòlogues com a professionals amb un perfil propi i al mateix temps apte per a treballar en nombrosos àmbits.
La majoria de participants estaven directament vinculats a l’antropologia: socis i sòcies de l’ACPA, estudiants, antropòlegs /es que treballen a l’administració o en altres àmbits, així com companys procedents del món acadèmic i de la recerca. Tot i això, també hi van participar professionals procedents d’altres àmbits. D’aquesta manera s’acomplia l’objectiu que el diàleg fos doble: dins el col·lectiu antropològic però també amb representants d’altres disciplines.
En aquest sentit, el Fòrum de Diàleg va ser una ocasió per la reivindicació però també per la presa de consciència de les possibilitats laborals del col·lectiu. El divendres la part central de la jornada estava plantejada en forma de tallers que han respondre a quatre reptes plantejats des de l’administració (EAPC), l’empresa (la patronal ACELLEC), el tercer sector (Fundació Ferrer i Guàrdia) i l’economia social i solidària (Barcelona Activa). Dissabte hi van haver fins a set taules rodones en què diferents professionals van debatre sobre la seva experiència en àmbits com ara el patrimoni cultural, la creació artística, el medi ambient, la tecnoantropologia, la innovació social, la consultoria i l’arquitectura i urbanisme.
El Fòrum ha comptat amb el suport de l’ajuntament de Barcelona i la col·laboració dels departaments d’antropologia de les universitats que imparteixen el grau d’antropologia (UB, UAB i URV-UOC) i de les entitats de promoció de l’antropologia a Catalunya (ICA i ITA), a més de les altres institucions esmentades.